Cytrynowe Cupcakes

Czekolada i cytryna również znajdują się w ścisłej czołówce moich ulubionych zestawień. Malutkie bezy dodają muffinką uroku i są rewelacyjnym uzupełnieniem kwaskowego kremu. Papilotki, których użyłam są mniejsze od tych standardowych ( kupiłam je w Tesco), co sprawia, że wypiek wygląda  jeszcze apetyczniej. Wykonanie ich jest niestety dość pracochłonne, ale warto czasem poświęcić trochę więcej czasu, żeby osiągnąć fajny efekt. Z podanego przepisu powinno wyjść około 40 sztuk małych babeczek.

Składniki na ciasto:

  • 120 g masła
  • 130 g czekolady deserowej
  • 3 jajka
  • 130 g mąki
  • 180 g cukru

Masło i czekoladę roztopić i przestudzić. W misie miksera zmiksować jajka z cukrem następnie dodać przestudzone masło z czekoladą. Na koniec dodać przesianą mąkę, całość delikatnie wymieszać. Papilotki napełniać do 2/3 wysokości, piec przez 10-11 minut w 180 stopniach.

 

Krem cytrynowy:

  • 2 żółtka
  • 50 i 200 g masła
  • sok wyciśnięty z dwóch średnich cytryn cytryn
  • 170 g cukru

W małym garnku wymieszać żółtka z cukrem, następnie dodać masło i sok z cytryny. Całość podgrzewać jednocześnie mieszając, aż do momentu gdy masa się zagotuje i zacznie gęstnieć. Odstawić z palnika i ostudzić.

Kiedy masa cytrynowa będzie zimna ( najlepiej schłodzona w lodówce), utrzeć 200 g masła na wysokich obrotach, aż stanie się jasne i puszyste, następnie wymieszać je z cytrynowym kremem i odstawić do lodówki*.

Bezy:

  • 2 białka
  • 110 g drobnego cukry do wypieków
  • szczypta soli

Białka z solą ubić na sztywną pianę, następnie dodawać powoli cukier, cały czas miksując. Ubite białka za pomocą małej łyżeczki przekłądać na blaszkę wyłożoną papierem i wysmarowaną masłem, formując malutkie beziki. Piec przez 35 minut w 140 stopniach.

Złożenie babeczek:

Na ostudzone czekoladowe babeczki nakładać krem za pomocą szprycki, następnie przykrywać je bezą**. Przechowywać w lodówce.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

* Zamiast masła można użyć ubitej kremówki, aby krem był lżejszy (około 300ml).

** Jeśli zostanie nam kremu, można nim ozdobić babeczki, nakładając nieco na bezę.

965515_727384673958633_1493399259_o

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s