Tort z Nutellą i malinami

Jak już wspominałam uwielbiam połączenia malin i czekolady, oto kolejna propozycja wykorzystanie tych owoców w sezonie letnim, choć sprawdzi się również zimową porą ponieważ można wykorzystać mrożone owoce. Ciasto jest bardzo wilgotne, nie trzeba go niczym nasączać. W czekoladowym kremie wyraźnie czuć smak Nutelli, którą uwielbiam. Absolutnie polecam !

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na kakaowy spód :
6 jajek 
300 ml mleka
300 g mąki 
100 g kakao 
250 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
1 szklanka cukru brązowego 
1 szklanka cukru białego ( jeśli użyjemy tylko cukru białego, to można dać trochę mniej niż dwie szklanki) 
płaska łyżeczka sody oczyszczonej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 

Jajka umieścić w sporej misce i roztrzepać je za pomocą widelca, następnie dodać cukier, mleko, olej i ekstrakt waniliowy. Składniki mieszać za pomocą rózgi kuchennej aż się połączą. Teraz możemy dodać pozostałe składniki, które należy przesiać przez sitko ( mąka kakao, proszek i soda). Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. 

Tortownicę o średni 24 cm wykładamy papierem do pieczenia ( tylko dno). Przelewamy gotowe ciasto. Pieczemy około 55-60 minut w 170 stopniach ( aż do suchego patyczka).

Frużelina malinowa: 
300 g malin ( mogą być mrożone )
0,5 szklanki cukru 
1 łyżeczka soku z cytryny 
3 płaskie łyżeczki żelatyny 
2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej 

W garnuszku umieszczamy maliny i cukier, ustawiamy na małym gazie i ogrzewamy aż cukier się rozpuści. Teraz możemy dodać, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną którą należy rozpuścić w łyżce wody. Całość należy zagotować, następnie przetrzeć przez sitko, żeby rozdrobnić maliny. Pestki, które pozostaną na sitku ponownie dodajemy do frużeliny. Teraz należy dodać rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę. ( Żelatynę trzeba bardzo dobrze rozpuścić i po dodaniu jej całość chwile pomieszać, aby nie powstały grudki).

Krem malinowy: 
250 g mascarpone 
pół ubitej kremówki 30% ( drugie pół będzie potrzebne od kremu czekoladowego) 
0,5 porcji przygotowanej frużeliny 

Mascarpone należy dobrze rozmieszać z frużeliną, następnie dodać ubitą kremówkę i wszystko delikatnie wymieszać 

Krem o smaku Nutelli:
pół ubitej kremówki 30%
mały słoiczek Nutelli 
0,5 tabliczki roztopionej mlecznej czekolady ( drugie pół będzie potrzebne przy składaniu tortu) 

Mascarpone wymieszać dokładnie z Nutellą i roztopioną czekoladą, następnie dodać kremówkę i całość delikatnie wymieszać.

Złożenie tortu:

Blat kakaowy wyrośnie nam ze sporą górką, należy ją ściąć ( nie trzeba całkowicie, ale to co najbardziej wystaje należy odciąć i pozostawić do wykończenia tortu). Blat przecinamy na trzy części, najlepiej żeby górna, ta nierówna część, stanowiła środkową część naszego tortu. 

Kładziemy na talerzu pierwszy blat, smarujemy równomiernie kremem malinowym, następnie kładziemy drugi, ten ”brzydki” blat i smarujemy go kremem czekoladowym ( część kemu około 1/4 pozostawiamy). Układamy ostatni blat, smarujemy go cienko pozostałą roztopioną czekoladą. Tort dookoła smarujemy odłożonym kremem czekoladowym i posypujemy pokruszonym blatem czekoladowym, który stanowił niechcianą górkę. Teraz wystarczy bardzo ostrożnie polać tort frużelina malinową, tak aby nie wyciekła na boki. 

Przygotowany tort odłożyć do lodówki na 2-3 godziny 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s