Jagodowe muffinki z kawałkami czekolady

Trwa sezon na jagody, więc korzystajmy póki możemy. Babeczki są pulchne mięciutkie i mocno jagodowe, ale nie mogło także zabraknąć czekolady. Przepis jest naprawdę prosty i szybki, nie wymaga nawet użycia miksera, a muffinki  smakują wyśmienicie.  

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Składniki na około 20 sztuk*:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2/3 szklanki roztopionego masła
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 0,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki jagód
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady pokrojonej w drobne  kawałki
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii

W szklanej misce roztrzepać jajka, dodać masło, cukier, jogurt i ekstrakt waniliowy, wszystko dokładnie wymieszać za pomocą widelca. Do tej samej miski przesiać mąkę, dodać sodę oczyszczona i mieszać dłuższą chwile, aby rozmieszać grudki z mąki. Na końcu wystarczy wsypać jagody i czekoladę, następnie całość delikatnie zamieszać. Foremki do muffinek uzupełniać do ¾ wysokości, piec przez 20 minut w 180 stopniach.

*Jeśli  użyjecie nieco większych foremek, takich jak ja, to wyjdzie wam około 15 muffinek

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s