Pralina z migdałami

Pralina z migdałami

To jedna z tych rzeczy, które zawsze warto mieć pod ręka. Stanowi wspaniały dodatek do lodów, deserów i ciast, przyjemnie chrupie, jest słodka i ma piękny zapach migdałów. Możemy ją przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

10529471_787775131252920_1749989145_n

  • 100 g migdałów
  • 150 g cukru
  • 150 ml wody 

Przygotować blaszkę, wyłożyć ja papierem i posmarować cienko masłem.

Wodę i cukier umieścić na patelni i wymieszać w taki sposób, aby cały cukier zwilżył się wodą. Ustawić na palniku i podgrzewać nie mieszając aż otrzymamy karmel w miodowym kolorze. ( Jeśli utworzy się twarda skorupa na powierzchni, zamieszaj i poczekaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru) Teraz wystarczy dodać migdały i dalej podgrzewać cały czas mieszając, aż cukier osiągnie kolor ciemnego karmelu ( należy uważać by nie przypalić cukru). Całość przelać na wcześniej przygotowaną blaszkę i cienko rozsmarować. Pozostawić do wystudzenia i stwardnienia.

Karmel kruszymy na drobne kawałki w blenderze, nie należy miksować zbyt długo, ponieważ chcemy otrzymać wyczuwalne kawałki migdałów i karmelu. 

10520841_787775181252915_2076713151_n10559343_787783337918766_1977128099_n

Advertisements

2 thoughts on “Pralina z migdałami

  1. Pingback: Mazurek czekoladowy | malinowy kucyk piecze

  2. Pingback: Mazurki- pomysł na wykończenie, lukier migdałowy | malinowy kucyk piecze

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s