Ciastka z cukrem

Kupne ciastka z cukrem nigdy nie robiły na mnie większego wrażenia, ale sytuacja wyglądała zupełnie inaczej w przypadku ciasteczek domowego wypieku. Niesamowicie pachnące, kruche i słodkie, większości z pewnością kojarzą się z dzieciństwem. Są idealne do popołudniowej kawy czy herbaty, ponieważ są suche, można je przechowywać przez kilka dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na około 100 sztuk:

  • 1 kostka Kasi
  • 0,5 kg mąki krupczatki, plus dodatkowa ilość do podsypania ciasta
  • 2 jajka ( oddzielnie żółtka i białka)
  • 20 g drożdży
  • 120 ml kwaśniej śmietany 18%
  • 300 g cukru, plus dodatkowa ilość do posypania ciastek

Drożdże zalać niewielką ilością letniego mleka, dodać płaską łyżeczkę mąki i cukru, odstawić do wyrośnięcia.

W dużej misce umieścić Kasię, 0,5 kg mąki, 300 g cukru, 2 żółtka, kwaśną śmietanę i przygotowane drożdże. Zagnieść ciasto a następnie podzielić je na dwie porcje, jedną przykryć ręczniczkiem kuchennym a drugą rozwałkować na około 2-3 mm grubości, ( jeśli ciasto będzie zbyt klejące, podsypać je mocniej mąką). Za pomocą szklanki wycinać kółka z ciasta i układać je na blaszce wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Każde ciastko z zewnętrznej strony posmarować białkiem i posypać cukrem. Piec  8-11 minut ( w zależności od piekarnika, grubości ciasta i naszych preferencji) w 170 stopniach.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s