Straciatella z malinami

To pierwszy, ale z pewnością nie ostatni raz kiedy zrobiłam tę tartę, zawiera ona wszystko co uwielbiam: czekoladę, maliny i ciasteczka oreo. Przepis należy do tych prostych i szybkich, bo nie wymaga pieczenia. Jest dość słodka, ale w połączeniu z malinami staje się idealna, będziecie zachwyceni. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

  • ciasteczka oreo, około 370-400 g 
  • 4 łyżeczki masła
  • 4 łyżki wody 
  • 200 ml śmietany 30% 
  • 250 g mascarpone
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 500 g malin 

Oreo, masło i wodę umieścić w blenderze i zmiksować, otrzymamy coś o konsystencji wilgotnej ziemi. Całość przesypać na wysmarowaną tłuszczem blaszkę do tarty , rozprowadzić na całości i dociskając palcami uformować spód do tarty *. Odstawić do lodówki.

Czekoladę posiekać na drobne kawałeczki i wymieszać z mascarpone. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. 

Na schłodzony spód rozsmarować mascarpone z czekoladą, następnie ubitą kremówkę, całość przybrać malinami i odstawić do lodówki na kilka godzin. 

* Jeśli ciasteczka nie będą chciały się formować i sklejać, dodać trochę wody lub masła. 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s