Muffinki z borówkami

Muffinki te są trochę jak brownie, ale z białą czekoladą, bardzo wilgotne same w sobie, no i jeszcze dodatkowo przez owoce. Ja wybrałam borówki, ale świetnie sprawdzą się też maliny czy jagody. Ciasto można przygotować bez użycia miksera, nie wymagają za wiele ”zachodu” a smakują, zwłaszcza w połączeniu z gorzką kawą czy herbatą, bo są dość słodkie. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na 20 muffinek:

  • 150 g masła
  • 3 jajka
  • 250 g cukru 
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 180 g mąki
  • 250 g borówek

Czekoladę i masło rozpuścić, następnie przestudzić. W dużej misce, lub w misie miksera roztrzepać jajka z cukrem, dodać czekoladę z masłem, wymieszać ( zmiksować). Powoli dodawać mąkę i proszek do pieczenia, cały czas mieszając ( miksując) do otrzymania jednolitej konsystencji. Do ciasta wsypać owoce, zamieszać ( ręcznie, nie przy użyciu miksera).

Papilotki napełniać do 3/4 wysokości, piec 20-22 minuty w 170 stopniach.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s