Chocolate Chip Cookies

Te ciasteczka Was zachwycą, są idealne, miękkie, delikatne i słodkie a dodatkowo bardzo proste w przygotowaniu. Można je przechowywać przez kilka dni w szczelnym pojemniku, co oznacza, że będziemy mieli pod ręką coś pysznego, gdy najdzie nas ochota na słodycze, tak więc nie zwlekajcie i do dzieła:) Przepis Marthy Stewart.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na około 60 sztuk:

  • 2 1/4 szklanki mąki pszennej 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka masła w temperaturze pokojowej 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1 szklanka brązowego cukru 
  • 1 łyżeczka soli*
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
  • 2 duże jajka 
  • 2 szklanki posiekanej czekolady**

Przesiać mąkę i proszek do pieczenia. W misie miksera utrzeć masło z dwoma cukrami, Zmniejszyć obroty miksera, dodać jajka, ekstrakt waniliowy i sól, po dokładnym połączeniu się składników dosypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Kiedy ciasto będzie jednolite, dodać posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszać.  

Blaszkę wyłożyć papierem i wysmarować masłem. Ciasto nakładać za pomocą łyżeczki ( czubata łyżeczka na jedno ciastko), pozostawiając dwucentymetrowe odstępy. Piec 8-10 minut w 175 stopniach.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

* Użyłam trochę mniej i Wam też tak polecam.

** Około 2, 5-3 tabliczki, użyłam pół na pół mlecznej i deserowej. 

*** Nie musimy formować ciasteczek, podczas pieczenia rozpłyną się i przyjmą odpowiedni kształt.  

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s