Śmietnik, czyli ciasto ze wszystkim

Ciasto, które tak naprawdę powstało z resztek takich jak pół opakowania mascarpone w lodówce, nieudana beza do tortu, petitki, które od stuleci kulają się po kuchennych szafkach. Bardzo proste i w mojej wersji naprawdę słodkie. Jeśli będziecie przygotowywać takie ciasto, to pamiętajcie ,że ilości poszczególnych składników nie są aż tak istotne, możemy robić różne kombinacje wykorzystując to co akurat mamy w domu .

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • 200 g petitów
  • 4 łyżeczki masła
  • 5 łyżek wody
  • 2 łyżki mleka
  • 150 g bez, mogą być domowego wypieku, lub kupne
  • 150 g mascarpone
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1 mleczna czekolada
  • 0,5 szklanki cukru
  • 5 małych  kwaśnych jabłek
  • 1/3 szklanki praliny migdałowej, lub pokruszonych orzechów, migdałów, czy też rodzynek

Petitki rozgnieść wałkiem, dodać masło i wodę, zagnieść palcami aż do otrzymania wilgotnej masy. Przygotować małą blaszkę ( około 30×30) wyłożyć ją papierem i wysmarować masłem. Ciasto równomiernie rozłożyć na blaszce, dociskając je palcami i formując kruchy spód.

Czekoladę rozpuścić  na przykład w mikrofali. Pół czekolady wylać na gotowy spód i rozsmarować, resztę pozostawić.

Bezy pokruszyć na czekoladę, następnie  docisnąć je palcami aby utworzyły kolejną zwartą warstwę.

Pozostałą czekoladę wylać na bezy tworząc  ‘’mazgajki’’, całość posypać praliną migdałową.

Mascarpone rozmieszać z cukrem pudrem  i mlekiem i rozsmarować, tworząc kolejną warstwę.

Cukier wsypać na patelnie, pozostawić na małym gazie do rozpuszczenia, kiedy przyjmie miodowy kolor dodać pokrojone w kostkę , obrane jabłka i mieszając podgrzewać jeszcze minutę. Po wyłączeniu gazu mieszać całość drewnianą łyżką jeszcze przez chwile do lekkiego przestygnięcia. Karmel nie powinien robić się twardy, musimy wyłowić z niego kawałki jabłka które są w nim obtoczone i poukładać na cieście. Placek trzymamy w lodówce. 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s