Kokosowe crumble z wiśniami

Sezon na wiśnie w zasadzie powoli się kończy, a ja już od dawna obiecałam sobie, że w końcu przygotuje pyszną kruszonkę z kwaśnymi owocami. Pochmurny dzień sprzyjał przygotowaniu tego ciepłego, słodkiego i niesamowicie pachnącego deseru w roli głównej z wiśniami. Polecam, szczególnie jeśli chcecie sobie dogodzić w gorsze i pochmurne dni. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na około 6 porcji:

  • 700 g wiśni 
  • 1 łyżka i 50 g masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 4 łyżki i 50 g cukru 
  • 70 g mąki 
  • 30 g wiórek kokosowych 
  • 16 g cukru waniliowego 

Wiśnie wydrylować, dodać 4 łyżki cukru, łyżkę masła i łyżkę kartoflanki, zagotować w garnuszku. 

50 g masła pokrojonego w kostkę, cukier waniliowy, 50 g cukru, mąkę i wiórki zagnieść palcami na kruszonkę. 

Do kokilek nakładać wiśnie do około 2/3 wysokości, następnie przysypać je sporą łyżka kruszonki. Piec około 20-25 minut w 190 stopniach, tak aby kruszonka zrobiła się rumiana. Deser świetnie smakuje z budyniem waniliowym, podawać jeszcze ciepły.*

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

* Owoce mogą częściowo zalać kruszonkę, aby tego uniknąć można zagęścić wiśnie dodając więcej kartoflanki. 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s