Daquas

No cóż, ten tort może i nie prezentuje się najpiękniej, ale wynagrodzi Wam to swoim smakiem, zwłaszcza jeśli jesteście zwolennikami bardzo słodkich ciast. Jest niesamowity, to z pewnością jeden z moich ulubionych tortów, podczas robienie kremu muszę się bardzo powstrzymywać, żeby go nie wyjeść z miski. Przygotowanie go nie jest trudne, jednak zajmuje sporo czasu, dlatego należy zabrać się za pieczenie co najmniej dzień przed podaniem. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na jedną beze ( trzeba upiec takie dwie):

  • 4 białka
  • 180 g cukru
  • szczypta soli
  • łyżeczka soku z cytryny

Białka ubić na sztywną pianę, dodawać powoli cukier i sól, cały czas miksując, na końcu wlać sok z cytryny. Na papierze do pieczenia odrysować koło od tortownicy o średnicy około 23 cm i posmarować masłem. Ubite białka przełożyć na papier i rozsmarować równomiernie  w wyznaczonym miejscu. Piec 5 min w 180 stopniach, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec jeszcze 100 minut.
Po upieczeniu beze studzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach, najlepiej kilka godzin, albo całą noc.

  • Składniki na krem:
  • 250-300 g mascarpone
  • 200 ml kremówki
  • 250 g masy kajmakowej z puszki ( można dać trochę mniej, jeśli ktoś woli wersje mniej słodką)
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru 
  • 15 pokrojonych suszonych daktyli
  • 0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich 

Mascarpone wymieszać na jednolitą masę z kajmakiem w dużej misce. Osobno ubić kremówkę z dodatkiem cukru pudru. Obie masy delikatnie połączyć mieszając za pomocą łopatki. Dodać orzechy i daktyle, wymieszać.

Na talerzu do tortu ułożyć jedną bezę, na nią położyć cały krem, delikatnie go rozprowadzić i przykryć drugą bezą. Ozdobić cukrem pudrem, kakao, daktylami i orzechami. Trzymać w lodówce.*

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

* Tort składamy około 2-3 godziny przed podaniem. 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s