Muffinki czekoladowe

Przygotowując ciasto na te babeczki trochę eksperymentowałam, ale chyba z powodzeniem. Kiedy zapytałam brata jak smakują powiedział ,, Jesz sobie.. myślisz, że jesz zwykłą babkę i nagle trafiasz na wielki kawałek czekolady i wtedy to już nie jest zwykła babeczka- jest super” A więc jeśli i Ty lubisz te wielkie kawałki czekolady, to nie pozostaje Ci nic innego jak je upiec 🙂 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na około 18 sztuk:

  • 1,5 szklanki mąki 
  • 80 g masła 
  • 1 szklanka cukru 
  • 0,5 szklanki cukru 
  • 6 łyżeczek kakao 
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 

W misie miksera utrzeć masło z cukrem, dodać jajka i ekstrakt waniliowy, następnie powoli wlać mleko. Gdy otrzymamy jednolitą konsystencje możemy stopniowo wsypywać mąkę, kakao i sodę. Do tak przygotowanego ciasta dodajemy posiekaną czekoladę.

Papilotki napełniamy do 3/4 wysokości, pieczemy 18-20 minut w 180 stopniach.

Składniki na polewę:

  • 2 paski mlecznej czekolady
  • 2 paski czekolady deserowej 
  • 1 łyżeczka masła
  • 3-4 łyżki mleka

Wszystkie składniki wkładamy do miseczki i podgrzewamy ostrożnie w mikrofalówce, mieszamy aby otrzymać lśniąca polewę i ozdabiamy ostygnięte babeczki. 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s