Czekoladowy zabójca

To z pewnością nie jest tort dla przeciętnego mieszkańca Ziemi, jest zabójczo słodki. Przygotowałam go na urodziny mojej siostry, która zażyczyła sobie, aby tort zawierał wszystko co uwielbia, czyli: czekoladę, Nutelle, banany i maliny, była Ona zachwycona, tort znikł w mgnieniu oka, nie zdążyłam nawet sfotografować go po rozkrojeniu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na bezowy blat:

  • 2 białka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 płaskie łyżeczki kakao

Białka ubijamy na sztywną piane, dosypujemy stopniowo cukier cały czas ubijając, na koniec dodajemy sok z cytryny. Białka mieszamy z przesianym kakao bardzo delikatnie mieszając. Tortownice o średnicy około 28 cm. wykładamy papierem, wylewamy białka do tortownicy, równomiernie rozprowadzamy i pieczemy prze 10 min. w 180 stopniach następnie 10 min. w 140 stopniach.

Składniki na blat brownie:

  • 140 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 150 g mąki
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 2 żółtka ( pozostaną nam od bezy)

Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem na puszystą jasną masę w mikserze, dodajemy przestudzoną czekoladę z masłem, na koniec dosypujemy mąkę i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem i pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.

Składniki na krem mascarpone:

  • 250 g mascarpone
  • 200 g mlecznej czekolady posiekanej w kawałki

Mascarpone mieszamy z posiekaną czekoladą. Masę chowamy do lodówki do czasu składania tortu.

Składniki na masę ”Nutella”:

  • 200 g Nutelli
  • 100 g petitek

Ciasteczka pokruszyć używając wałka do ciasta i wymieszać z Nutellą, odstawić.

Składniki na masę śmietankową:

  • 300 ml kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 150 g Nutelli

Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Do miseczki przekładamy Nutellę, dodajemy 2-3 łyżki ubitej kremówki i mieszamy, całość przekładamy do miski z ubitą kremówką i delikatnie mieszamy. Krem odstawimy do lodówki.

Masa bananowa:

  • 5 bananów
  • 1 galaretka cytrynowa

Galaretkę zalewamy 200 m wrzącej wody, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do wystygnięcia. Banany miksujemy blenderem i dodajemy schłodzoną galaretkę, całość mieszamy i odstawiamy do lodówki.

Złożenie tortu:

Blat brownie rozcinamy na pół, na talerzu układamy jedną część i przykrywamy warstwą ”Nutella”, następnie ukłądamy blat bezowy a na niego masę mascarpone.* Kiedy masa bananowa zacznie gęstnieć łyżka po łyżce nakładamy ją na beze.**Nakładamy drugi blat brownie i odkładamy tort do lodówki na około 30 minut. Tort z boków i na górze smarujemy warstwą śmietankową i ponownie odstawiamy do lodówki.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka masła

Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietanę, mieszamy do otrzymania lśniącej polewy, jeśli będzie zbyt gęsta dodajemy jeszcze trochę śmietany.

Schłodzony tory polewamy czekoladową polewą i ozdabiamy malinami. Przechowywać koniecznie w lodówce. SMACZNEGO

* Tu śmiało możemy pomóc sobie dłońmi, masę wystarczy rozłożyć na całej powierzchni i lekko docisnąć palcami.

** Prawdopodobnie masa będzie trochę spływać, nie należy się tym przejmować, należy wytrzeć talerz i wstawić tort do lodówki na 15 minut.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s