Bezglutenowy chleb ze słonecznikiem i pestkami dyni

Bezglutenowe pieczywo jest naprawdę drogie, dlatego warto mieć pod ręką jakiś dobry i łatwy przepis do samodzielnego przygotowania. Polecam ten przepis nie tylko osobom nietolerującym glutenu, ale wszystkim, ponieważ warto wprowadzić jakieś urozmaicenie do swojej diety a ten chleb jest naprawdę bardzo smaczny:) 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

  • 250 g mąki gryczanej
  • 150 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 8 g drożdży instant 
  • 2 łyżki siemienia lnianego 
  • 1/4 szklanki pestek dyni 
  • 1/2 szklanki słonecznika(1/4 dodajemy do suchych składników, reszta do posypania chleba)
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 czubata łyżka brązowego cukru 
  • 550 ml. letniej wody 
  • 2-3 łyżki oleju 

Suche składniki wymieszać w sporej misce, stopniowo dolewać wodę cały czas mieszając.Kiedy składniki dobrze się połączą przykrywamy  miskę ręczniczkiem i odstawiamy na 30 minute w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Formę do chleba wykładamy papierem do pieczenie i smarujemy olejem. Ciasto przekładamy do formy i równomiernie rozprowadzamy, polewamy łyżka oliwy i posypujemy ziarnami słonecznika. Pieczemy 50 minut w 210 stopniach, następnie wyciągamy chleb z formy i opiekamy jeszcze 10 minut. 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s