Murzynek bez mleka i glutenu

Murzynek jest na mące kukurydzianej i gryczanej, jest wilgotny, ładnie wyrasta i dobrze odchodzi od tortownicy. Ciasto proste w wykonaniu, niedrogie i bardzo smaczne. Jeśli macie jakieś pytania dotyczące przepisu, lub wykonania to chętnie odpowiem 🙂 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na małą tortownice:

  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki brązowego cukru 
  • 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 0,5 szklanki mąki gryczanej
  • 3/4 płaskiej łyżeczki sody 
  • 75 ml oleju rzepakowego 
  • 50 ml wody 
  • czubata łyżka powideł śliwkowych 
  • słoiczek konfitury wiśniowej
  • 2 łyżki kakao

Cukier, olej, kakao i wodę podgrzać wymieszać i przestudzić. Białka ubić na sztywną piane. Do kakaowej masy dodać żółtka, powidła śliwkowe, mąki i sodę, następnie całość zmiksować lub dokładnie wymieszać i delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Piec w tortownicy o średnicy około 18 cm w temperaturze 170 stopni przez 35-40 minut.

Wystudzonego murzynka przekroić na trzy równe części i przełożyć konfiturą wiśniową.

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml wody

Czekoladę połamać, dodać wodę i rozpuścić. Całość wymieszać do otrzymania jednolitej konsystencji. Polewę należy przestudzić jeśli jest gorąca. Polewamy przestygniętego murzynka.  

Leave a comment