Murzynek jest na mące kukurydzianej i gryczanej, jest wilgotny, ładnie wyrasta i dobrze odchodzi od tortownicy. Ciasto proste w wykonaniu, niedrogie i bardzo smaczne. Jeśli macie jakieś pytania dotyczące przepisu, lub wykonania to chętnie odpowiem 🙂
Składniki na małą tortownice:
- 2 jajka
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
- 0,5 szklanki mąki gryczanej
- 3/4 płaskiej łyżeczki sody
- 75 ml oleju rzepakowego
- 50 ml wody
- czubata łyżka powideł śliwkowych
- słoiczek konfitury wiśniowej
- 2 łyżki kakao
Cukier, olej, kakao i wodę podgrzać wymieszać i przestudzić. Białka ubić na sztywną piane. Do kakaowej masy dodać żółtka, powidła śliwkowe, mąki i sodę, następnie całość zmiksować lub dokładnie wymieszać i delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Piec w tortownicy o średnicy około 18 cm w temperaturze 170 stopni przez 35-40 minut.
Wystudzonego murzynka przekroić na trzy równe części i przełożyć konfiturą wiśniową.
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 ml wody
Czekoladę połamać, dodać wodę i rozpuścić. Całość wymieszać do otrzymania jednolitej konsystencji. Polewę należy przestudzić jeśli jest gorąca. Polewamy przestygniętego murzynka.