Murzynek z dulce de leche

Przepis jest bardzo podobny do murzynka bezglutenowego, ale wykonany na zwykłej mące i z dodatkiem masy kajmakowej. Wbrew pozorom nie jest zbyt słodki, dodatek powideł i polewa z gorzkiej czekolady równoważą smak. Ciast jest bardzo wilgotne, łatwo je przekroić na równe części. Polecam 🙂 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

  • 4 jajka
  • 150 g Kasi
  • 1,5 szklanki cukru 
  • słoik powideł śliwkowych
  • 2 szklanki mąki
  • płaska łyżeczka sody
  • 4 łyżki kakao
  • mała puszka masy kajmakowej ( około 300 g)
  • 0,5 szklanki mleka

Cukier, Kasie, kakao i mleko podgrzać do rozpuszczenia wymieszać i przestudzić. Białka ubić na sztywną piane. Do kakaowej masy dodać żółtka,  dwie łyżki powideł śliwkowych, mąkę i sodę, następnie całość zmiksować lub dokładnie wymieszać i delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Piec w tortownicy o średnicy około 24 cm w temperaturze 170 stopni przez 60-70 minut.

Wystudzonego murzynka przekroić na trzy równe części, przełożyć powidłami, oraz masą kajmakową. 

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml mleka

Czekoladę połamać, dodać mleko i rozpuścić. Całość wymieszać do otrzymania jednolitej konsystencji. Polewę należy przestudzić jeśli jest gorąca. Polewamy przestygniętego murzynka.  

Advertisements

One thought on “Murzynek z dulce de leche

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s