Pieguski

Do ciasteczek dodałam kawałki czekolady, rodzynki i orzechy laskowe, tak aby przypominały ciastka ”Pieguski”. Wyszły naprawdę pyszne, idealne do kawy, herbaty czy szklanki mleka. Poza smakiem ciastka mają sporo innych zalet: łatwe w przygotowaniu, nie wymagają użycia miksera i można je przechowywać kilka ładnych dni, najlepiej w szczelnym naczyniu 🙂

P1000037 P1000046

Składniki na około 50 sztuk:

  • kostka Kasi
  • 4 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1 szklanka białego cukru
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 100 g orzechów laskowych
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 16 g cukru waniliowego
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Kasię rozpuścić, pozostawić do przestygnięcia. Czekoladę i orzechy pokroić w małe kawałki. W sporej misce roztrzepać jajka z cukrami, dodać przestygniętą Kasię, następnie mąkę i proszek do pieczenia. Całość wymieszać do otrzymania ciasta o jednolitej konsystencji*. Dodać czekoladę, orzechy i rodzynki, ponownie przemieszać ( zagnieść).

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości sporego orzecha włoskiego i układać je na blaszce pozostawiając odstępy. Piec około 12 minut w 180 stopniach.

* Ciasto jest dość gęste, dlatego jeśli nie chcemy używać miksera można pomóc sobie dłońmi i przemieszać ciasto.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s