Czekoladowo- bakaliowe ciasteczka na mące kukurydzianej

Ciasteczka są bardzo sycące i dość słodkie, wyczuwalny jest w nich posmak mąki kukurydzianej, ale taki jest już urok bezglutenowych wypieków 🙂 Mimo, że nie jestem na diecie bezglutenowej chętnie podjadałam ciastka, które miały być dla brata 🙂

P1000349

Składniki na około 25 ciastek:

  • 80 g masła
  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • 25 ml karobu ( można pominąć)
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 3 łyżeczki kakao
  • 350 g mąki kukurydzianej
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 1/3 szklanki żurawiny suszonej
  • czubata łyżka miodu
  • płaska łyżeczka sody

Masło rozpuścić i przestudzić. W misie miksera wymieszać jajka, cukier, olej, masło, karob i miód. Stopniowo dodawać mąkę, kakao i sodę, kiedy otrzymamy ciasto o jednolitej konsystencji, dodajemy bakalie i pokrojoną w drobne kawałeczki czekoladę. Całość należy ręcznie przemieszać. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, formujemy z ciasta kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i układamy je na blaszce pozostawiając odstępy. Pieczemy około 12 minut w 180 stopniach.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s