Czekoladowo-waniliowy tort z wiśniami

Tort jest bardzo uniwersalny, zasmakuje osobom, które przepadają za umiarkowanie słodkimi wypiekami, oraz wielbicielom czekolady. Wykonanie go nie powinno sprawić trudności choć zastosowane połączenie poszczególnych kremów i warstw sprawia wrażenie dość skomplikowanego. Tort jest na bazie biszkoptu, który należy skropić sokiem wiśniowym, dzięki czemu tort nie jest suchy. Myślę, że naprawdę warto wypróbować ten przepis, zwłaszcza jeśli chcemy upiec troszeczkę bardziej wymyślny tort nie spędzając jednocześnie wielu godzin w kuchni.

P1000394 P1000369 P1000405 P1000386

Składniki na biszkopt:

  • 6 białek
  • 6 żółtek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej ( może być odrobinę mniej, bo dodajemy kakao)
  • 3 łyżki kakao

Białka ubić w misie miksera na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i żółtka, cały czas miksując. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać łyżka po łyżce przesiane przez sitko mąki, kakao i proszek do pieczenia. Tortownice o średnicy 24 cm wyłożyć na dnie papierem i wysmarować boki tłuszczem. Piec około 40 minut w 180 stopniach ( pieczemy do suchego patyczka). Przestygnięty biszkopt podzielić na trzy równe części.

Krem czekoladowy:

  • 2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 350 ml śmietany 30%

Śmietanę podgrzać w garnku nie doprowadzając jej do wrzenia, wrzucić połamana czekoladę, odczekać 2-3 minuty, wymieszać aż do rozpuszczenia czekolady, odstawić do przestygnięcia, następnie umieścić na kilka godzin w lodówce. Przed składaniem tortu ubić schłodzoną kremówkę w misie miksera.

Krem waniliowy:

  • 500 ml śmietany 30%
  • 3-4 łyżki cukry pudru
  • 300 g waniliowego serka homogenizowanego

Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać 3-4 łyżki cukru pudru*. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy serek homogenizowany.

Chrupiąca warstwa:

  • 100 g petitek
  • mały słoiczek Nutelli

Petitki kruszymy na małe kawałeczki i mieszamy z Nutellą.

Złożenia tortu:

  • słoiczek wiśni ( wiśnie należy dobrze odsączyć)
  • 0,5 tabliczki czekolady mlecznej
  • 2-3 łyżki mleka

Na talerzu układamy pierwszy blat i skrapiamy go sokiem z wiśni, smarujemy całą ilością chrupiącej warstwy z Nutelli i ciasteczek, układamy połowę wiśni i przykrywamy je połową kremu czekoladowego. Kolejny biszkopt znów skrapiamy sokiem z wiśni, smarujemy resztą kremu czekoladowego i 1/3 kremu waniliowego. Układamy trzeci blat, który także skrapiamy sokiem, smarujemy całość pozostałym kremem waniliowym, układamy wiśnie i polewamy rozpuszczoną z dodatkiem mleka czekoladą.

* W zależności od preferencji i tego jak bardzo słodkie są użyte serki homogenizowane, najlepiej spróbować kremu i ewentualnie dosłodzić, można też dodać nieco ekstraktu waniliowego.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s