Biscotti czekoladowe

Na urodziny od przyjaciółek dostałam bardzo fajną książkę: “Czekolada”, zawiera wiele ciekawostek na temat poszczególnych rodzajów czekolady, jak należy z nią postępować, rozpuszczać, hartować itp. Biscotti widziałam kiedyś w kawiarni, wygląda i właściwie smakuje trochę jak chleb z kawałkami czekolady, jest twardawe, ale takie właśnie ma być. Ciasteczka można moczyć w kawie, są naprawdę pyszne, przepis z książki trochę zmodyfikowałam, dodając znacznie więcej czekolady i Wam również polecam to zrobić 🙂

Ps. Dostałam również foremki do pralinek, a książka zawiera wiele przepisów na te małe cudeńka:) więc pewnie szybko coś tutaj się pojawi.

Składniki na około 40-50 ciasteczek:

  • 170 g cukru
  • 3 jajka
  • 100 g posiekanej mlecznej czekolady
  • 30 -40 g posiekanej czekolady gorzkiej
  • 290 g mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 16 g cukru waniliowego

P1000804

Dwa jajka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Posiekaną czekoladę podsypać lekko mąką. Mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i dodać do jajek cały czas miksując na niskich obrotach. Na koniec dodać czekoladę  i wymieszać. Z ciasta uformować 3-4 wałki o średnicy około 2,5 cm, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 190 stopniach 12-15 minut, aż do zrumienienia. Wyjąć z piekarnika i jeszcze ciepłe pokroić w ukośne plastry.

Advertisements

One thought on “Biscotti czekoladowe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s