Tort jagodowo- kajmakowy

Tort urodzinowy dla mojego chłopaka, który od dawna narzekał, że nadużywam czekolady. Tort wyszedł naprawdę super, zmieniłabym tylko jedną rzecz, do jednej z warstw dodałam pokruszone rurki do deserów z nadzieją, że będą przyjemnie chrupały, niestety rurki się rozmiękły, dlatego Wam polecam użyć petitek. Połączenie kwaskowego kremu z jagód i bardzo słodkiej masy kajmakowej oceniam na pięć z plusem. Poza tym kremy, zwłaszcza ten jagodowy, miały bardzo dobrą konsystencje, dzięki czemu łatwo składało się tort w całość.

P1000863

Składniki na kakaowy blat:

  • 6 łyżeczek kakao
  • 3/4 szklanki majonezu
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, rozpuszczonej w 1/3 szklanki wody
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Jajka, cukier, jogurt, kawę, mleko i majonez zmiksować na gładką masę. Stopniowo dodać przesiane suche składniki cały czas powoli miksując. Gotowe ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem. Piec 45 minut w 170 stopniach, do suchego patyczka.

Składniki na krem jagodowy:

  • 200 g mrożonych jagód
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • sok z połowy cytryny
  • 5 łyżek cukru
  • 200 g mascarpone
  • 200 ml śmietany 30% *
  • 1 fix do ubijania śmietany

W garnuszku umieścić jagody, dolać trochę wody, dosypać cukier i podgrzewać do całkowitego rozmrożenia. Całość przetrzeć przez sitko z dość dużymi oczkami ( staraj się pozostawić jak najmniej odpadu, przeciśnij przez sitko używając łyżki jak największą część owoców). Przygotowany ”sok” jagodowy mocno podgrzej i dodaj żelatynę, następnie energicznie wymieszaj. Tak przygotowaną bazę do kremu ostudź, następnie schowaj do lodówki najlepiej na całą noc.

Następnego dnia, frużelinę zmiksuj z mascarpone i sokiem z cytryny, ubij kremówkę z fix’em, i całość dokładnie i delikatnie wymieszaj. Koniecznie spróbuj krem, może należy dodać jeszcze nieco cukru pudru lub soku z cytryny 🙂

Krem kajmakowy:

  • 400 g kajmaku z puszki
  • 150 g mascarpone
  • 100 ml śmietany 30%

Mascarpone i kajmak zmiksuj na gładką masę, następnie delikatnie wymieszaj z ubitą śmietaną. Odstaw do lodówki.

Dodatkowo:

  • 200 g konfitury jagodowej
  • 150 g kajmaku
  • 200 g rurek do deserów ( petitek)

Składanie tortu:

Czekoladowy blat będzie raczej niski i będzie miał wystającą górkę, którą należy delikatnie ściąć.. Postaraj się przeciąć go na trzy równe część, wierzchnią część z górką użyj jako środkowego blatu.

Pierwszy blat posmaruj konfiturą jagodową, następnie 2/3 kremu jagodowego. Na następny blat ( tez z górką) rozłóż pokruszone petitki wymieszane z kajmakiem( 150g) i posmaruj 2/3 kremu kajmakowego. Trzeci blat od góry posmaruj kremem kajmakowym a z boków jagodowym. Tort możesz dowolnie przystroić 🙂 koniecznie trzymaj go w chłodnym miejscu.

* Najlepiej ubij sobie śmietanę do obu kremów za jednym razem ( 300 ml)

Leave a comment