Malinowa tarta z bezową pierzynką

Pracuje w kawiarni, w której wielką popularnością cieszy się tarta malinowa, dlatego postanowiłam upiec swoją trochę zmodyfikowaną wersje takiej tarty. Dawka słodkości w tej postaci, jest idealna na obecną porę roku i pogodę panującą za oknami. Bezowa pierzynka jest dodatkowo wypełniona płatkami migdałowymi, co nadaje tarcie bardziej wyrazistego smaku. Do malin dodajemy trochę kartoflanki, aby zagęścić sok, który wypływa z owoców podczas pieczenia. Bardzo polecam Wam ten przepis.

P1000988 P1010007 P1010025

Składniki na kruche ciasto:

  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka mąki
  • 100 g chłodnego masła
  • 1/3 szklanki cukru

Masło kroimy nożem ( nie dotykając palcami) na małe kawałki, następnie stopniowo dosypujemy suche składniki, cały czas mieszając przy użyciu noża. Kiedy już dodamy całą mąkę i cukier, dodajemy jajko i żółtko, całość zagniatamy możliwi szybko, bez zbędnego ogrzewania ciasta dłońmi. Przygotowane ciasto schładzamy w lodówce przez 30 minut. Następnie formę do tarty należy wysmarować masłem i wyłożyć ciastem. Ciasto trzeba pokłóć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i przysypać suchym ryżem. Tak przygotowany spód podpiekamy 10 minut w 170 stopniach.

Pozostałe składniki:

  • 1 białko
  • 0,5 szklanki i dwie łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300 g malin ( mogą być mrożone)
  • 100 płatków migadłowych

Maliny należy trochę odmrozić, jeśli wypłynie z nich dużo soku, trzeba go odlać. Następnie do owoców dodajemy dwie łyżki cukru i dwie łyżki kartoflanki, całość mieszamy i przekładamy na podpieczone ciasto.

Białko należy ubić następnie  stopniowo dosypywać 0,5 szklanki cukru ( można dodać trochę mniej, bo tarta wyszła dość słodka), cały czas ubijając. Piane z białek delikatnie wymieszać z płatkami migdałowymi. Całość przekładamy na maliny, robiąc nieregularne łatki z bezy. Tak przygotowaną tarte pieczemy jeszcze 15 minut w 170 stopniach, następnie skręcamy temperaturę do 150 i pieczemy jeszcze 5 minut.

Advertisements

One thought on “Malinowa tarta z bezową pierzynką

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s