Czekoladowy sernik z gruszkami

Z resztek kruchego ciasta upiekłam mały spód w tortownicy, aby go wykorzystać zrobiłam sernik na zimno. Nie musicie specjalnie piec kruchego spodu, wystarczy użyć pokruszonych petitek, lub biszkoptów. Sernik łączy smak Nutelli, gruszek i wanilii, do tego nieco puszystej bitej śmietany i możemy zajadać się pysznym domowym ciastem bez nagrzewania piekarnika.

P1010199 P1010208

Składniki:

  • 4+1 czubate łyżki Nutelli
  • 400 g twarogu do sernika ( używam Mój Ulubiony z Wielunia)
  • 6 połówek gruszek z zalewy
  • 150 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 0,5 łyżeczki żelatyny
  • 10 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 200 g śmietany 30 %
  • 3 łyżki cukru pudru

Ser i 4 łyżki Nutelli możemy wymieszać ręcznie, lub przy użyciu miksera, następnie przygotowaną masę przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i biszkoptami bądź petitkami. Gruszki kroimy w ósemki i układamy na masie serowej ( kilka plasterków zostawimy do ozdoby ). Łyżkę Nutelli podgrzewamy w mikrofali aby zrobiła się rzadsza, następnie nierównomiernie polewamy nią gruszki. Serek waniliowy mieszamy z cukrem waniliowym, następnie dodajemy rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę, masę odstawimy na 15 minut do lodówki a następnie wylewamy do tortownicy. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i równomiernie rozprowadzamy w tortownicy. Sernik schładzamy w lodówce przez dwie trzy godziny, następnie możemy wyjąć go z tortownicy i ozdobić plasterkami gruszki.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s