Tort marcepanowy

Tort z dodatkiem marcepanu, malin i czekolady. Nie miałam okazji go próbować, dlatego też nie mogę wypowiedzieć się na temat smaku, jednak koleżanka, która uwielbia marcepan była bardzo zadowolona 🙂 Przepis może być inspiracją dla wielbicieli marcepanu, można go przecież modyfikować, dodając inne owoce, konfiturę, czy inną czekoladę. Ja postawiłam na połączenie kremu malinowego, który przygotowałam z owoców, kremówki i mascarpone, kremu na bazie marcepanu, który niestety trochę mi się zważył, ale nie wpłynęło to na jego walory smakowe i konsystencja też była odpowiednia. Całość dopełnia warstwa z mlecznej czekolady, bez której nie mogło się obejść. Dzięki temu, że kremu malinowego jest najwięcej i jest on dość delikatny i kwaskowy  tort powinien mieć zrównoważony smak.

P1010335

Składniki na kakaowy blat:

  • 8 łyżeczek kakao
  • 150 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Jajka, cukier, jogurt i masło zmiksować na gładką masę. Stopniowo dodać przesiane suche składniki cały czas powoli miksując. Gotowe ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem. Piec 45 minut w 170 stopniach, do suchego patyczka.

Składniki na krem malinowy:

  • 150 g mrożonych malin
  • 1,5 płaskie łyżeczki żelatyny
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki cukru
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 150 g mascarpone
  • 400 ml śmietany 30%

W garnuszku umieścić maliny, dolać trochę wody, dosypać cukier i podgrzewać do całkowitego rozmrożenia. Całość przetrzeć przez sitko z dość dużymi oczkami ( staraj się pozostawić jak najmniej odpadu, przeciśnij przez sitko używając łyżki jak największą część owoców). Przygotowany ”sok” malinowy mocno podgrzej i dodaj żelatynę, następnie energicznie wymieszaj. Tak przygotowaną bazę do kremu ostudź, następnie schowaj do lodówki najlepiej na całą noc.

Następnego dnia, frużelinę zmiksuj z mascarpone i sokiem z cytryny, ubij kremówkę z cukrem pudrem, i całość dokładnie i delikatnie wymieszaj. Przed złożeniem tortu koniecznie skosztuj kremu, może należy dodać jeszcze nieco cukru pudru lub soku z cytryny.

Krem marcepanowy:

  • około 80-100 g marcepanu bez czekolady
  • 150 g mascarpone

Składniki miksujemy i odstawiamy do lodówki.

Krem czekoladowy:

  • 200 g mascarpone
  • 80 g mlecznej czekolady

Czekoladę posiekaj na drobne kawałki, połowę podgrzej w mikrofali przez około 1 minutę, dodaj resztę czekolady, całość zamieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia, następnie dodaj mascarpone, zmiksuj lub wymieszaj i odstaw do lodówki.

Marcepanowe kwiatki w czekoladzie:

  • 50 g marcepanu
  • 40 g mlecznej czekolady

Marcepan rozgnieć, lub rozwałkuj i wytnij z niego dowolny kształt, najlepiej foremką od ciastek. Czekoladę pokrój w drobne kawałki, połowę podgrzej w mikrofali przez około 1-1,5 minuty, aż się rozpuści, następnie dodaj resztę czekolady zamieszaj całość i podgrzewaj jeszcze przez 30 s. Marcepanowe kwiatki ułóż na papierze do pieczenia, polej równomiernie czekoladą i następnie podnoś papier i uderzaj nim o blat, tak aby czekolada równomiernie się rozpłynęła. Przygotowane kwiatki schowaj na kilka godzin do lodówki, następnie małym nożykiem odetnij nadmiar czekolady dookoła kwiatków.

Dodatkowo:

  • 100 g marcepanu

Składanie tortu:

Czekoladowy blat będzie raczej niski i będzie miał wystającą górkę, którą należy delikatnie ściąć.. Postaraj się przeciąć go na trzy równe część, wierzchnią część z górką użyj jako środkowego blatu.

Marcepan rozwałkuj na bardzo cienką warstwę, i wyłóż nim pierwszy blat, następnie posmaruj go kremem czekoladowym. Ułóż kolejny blat ( ten z górką) posmaruj 1/3 kremu malinowego. Następny blat przykryj warstwą kremu marcepanowego. Cały tort równomiernie posmaruj kremem malinowym ( zarówno boki i górę), dowolnie ozdób tort ( np. wykorzystując marcepanowe kwiatki). Tort trzymaj w lodówce.

Ja

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s