Rumowe babeczki z czekoladą

Proste w przygotowaniu babeczki z dodatkiem rumowego aromatu, który dodaje im charakterystycznego smaku i zapachu. Do ich ozdobienie można użyć kolorowych pisaków, posypek, lecz można pominąć ten etap i przejść od razu do ich zjedzenia 🙂 Z przepisu wyszło mi 18 sztuk.

Werka piecze7

Składniki:

  • 3 jajka
  • 100 g stopionego masła
  • 200 g cukru
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropli 4-5 olejku rumowego
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g mlecznej czekolady pokrojonej w drobne kawałki

Jajka ucierać z cukrem, aż zrobią się puszyste, teraz należy dodać przestudzone masło, olejek i jogurt naturalny, cały czas miksując. Następnie dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia a gdy składniki dobrze się połączą, wyłączamy mikser, dosypujemy czekoladę i mieszamy ciasto łyżką. Papilotki napełniamy do 3/4 wysokości, pieczemy w 175 stopniach około 18-20 minut. Smacznego 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s