Cynamonowe ciasteczka owsiane

Od niedawna jestem wielką wielbicielką cynamonu, jeszcze kilka lat temu nie przepadałam za jego aromatem, a obecnie każdego dnia dodaje sporą łyżeczkę do porannej owsianki :). Ciasteczka owsiane są taką bardziej pożywną wersją słodyczy, ale żeby nie było za zdrowo dodałam do nich sporo czekolady. Ciastka są umiarkowanie słodkie, aromatyczne, pełne pysznych bakalii, a dodatkowo łatwe i szybkie w przygotowaniu.

P1010415P1010419

Składniki na około 20 sztuk:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1/4 szklanki rodzynek, lub suszonej żurawiny ( można użyć pół na pół rodzynki i żurawinę)
  • 1/4 szklanki pestek słonecznika, dyni, płatków migdałowych ( w dowolnej proporcji)
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 100-150 g posiekanej mlecznej czekolady
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 3 płaskie łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 5 łyżeczek kakao
  • 2 jajka
  • 3 sporo łyżki miodu naturalnego

Składniki mieszamy w dużej misce, zaczynając od mokrych i dodając stopniowo suche. Na blaszce wyłożonej papierem układamy niewielkie uformowane ręcznie ciasteczka. Pieczemy około 12 minut w 175 stopniach.

Advertisements

One thought on “Cynamonowe ciasteczka owsiane

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s