Piernik z bakaliami

Ten piernik z bakaliami to idealne rozwiązanie gdy nie mamy za wiele czasu, a chcielibyśmy aby na naszym świątecznym stole pojawiło się jakieś pyszne cisto o korzennym aromacie. Moja mama piecze ten piernik w okresie przedświątecznym od kilku lat i zawsze znika w mgnieniu oka. Piernik jest bardzo wilgotny za sprawą dodanych powideł śliwkowych, nie za słodki, dlatego proponuje polewę z mlecznej czekolady, dodatek bakalii, w tym przypadku orzechów włoskich i rodzynek jest niezbędny, dzięki nim ciasto ma pyszny smak i jeszcze bardziej kojarzy się ze Świętami. piernik_z_bakaliami P1010457

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • kostka Kasi
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 łyżka sody
  • 50 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich uprażonych na patelni i posiekanych na mniejsze kawałki
  • 20 g przyprawy do piernika
  • 100 g mlecznej czekolady

Mąkę przesiać przez sitko, wymieszać z sodą, przyprawą do piernika i kakao. Kasię utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym żółtku. Do miksera dodać powidła, mleko, oraz niewielkimi porcjami mąkę, cały czas miksując. Na koniec dodajemy osobno ubite białka, rodzynki i orzechy, całość delikatnie mieszamy. Ciasto przelać do formy( około 25x 37 cm) wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem, piec w 180 stopniach przez 40- 50 minut. Kiedy piernik wystygnie, rozpuszczamy połowę połamanej czekolady, następnie dodajemy resztę, czekamy około minuty i całość mieszamy, jeśli polewa jest zbyt gęsta to podgrzewamy ją jeszcze przez jakieś 30 sekund w mikrofalówce, polewamy równomiernie ciasto i piernik z bakaliami jest gotowy 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s