Kruche ciastka migdałowe

Kruche ciastka migdałowe przygotowałam, jak tradycyjne maślane ciasteczka, ale część mąki zastąpiłam zmielonymi migdałami. Ciastka są naprawdę bardzo kruchutkie, wręcz delikatne. Ich smak nie jest zbyt wyrazisty, dlatego proponuje ozdobić je czekoladą, lub kwaśnym lukrem z dodatkiem soku owocowego.

kruche ciastka migdałowe kruche ciastka migdałowe

Składniki na około 50 ciastek:

  • 250 g mąki
  • 100 g mielonych migdałów
  • 2 łyżki wody
  • 125 g miękkiego masła
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko

Ciasto możemy wyrobić ręcznie lub w malakserze, następnie chłodzimy je w lodówce przez około 30 minut. Schłodzone ciasto należy podsypać mąką i rozwałkować na grubość około 2 mm. Wycięte ciastka pieczemy przez mniej więcej 10 minut w 180 stopniach, aż do zrumienienie, na blaszce wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem.

Gotowe kruche ciastka, po przestygnięciu ozdabiamy roztopioną czekoladą i kwaśnym lukrem, który przygotowujemy dodając do cukru pudru kilka kropli soku porzeczkowego. ( Ja użyłam soku z zamrożonych porzeczek, taki jest najlepszy  ponieważ jest bardzo kwaśny ).

kruche ciastka migdałowe kruche ciastka migdałowe

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s