Dwukolorowe muffiny- czekoladowo-porzeczkowe

Od sylwestra zleciał już ponad tydzień, a właśnie na te okazje przygotowałam te dwukolorowe muffiny z kremem czekoladowo- porzeczkowym. Są przepyszne i wyglądają bardzo efektownie, nadają się idealnie na ważniejsze okazje. Oba kremy są na bazie masła, ale jest ono niewyczuwalne w smaku, jednak powoduje, że są one bardzo sycące. Przygotowania dobrze zacząć na dzień przed podaniem babeczek.

muffiny dwukolorowe- czekoladowo- porzeczkowe

Składniki na około 30 sztuk: ( jeśli to dla Ciebie za dużo zawsze możesz zrobić z połowy porcji )

Babeczki:

  • 3,5 szklanki cukru
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g Kasi
  • 1 szklanka mleka
  • łyżka aromatu waniliowego
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie żyłeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 5 łyżeczek kakao
  • 4 jajka

Kasie i czekoladę rozpuścić i trochę przestudzić, kawę i kakao wymieszać z zimnym mlekiem. Do miski dodać jajka i wymieszać je z cukrem, następnie dodajemy mleko, rozpuszczoną Kasię z czekoladą i aromat, wszystko dokładnie mieszamy, Na koniec dodajemy mąkę i proszek całość mieszamy, aż osiągniemy jednolitą konsystencje.

Papilotki wypełniamy do 1/3 wysokości i pieczemy muffiny przez około 20-25 minut w 175 topniach. Odstawiamy do przestygnięcia a następnie przykrywamy je np. czystym ręczniczkiem kuchennym, aby nie obeschły.

Krem porzeczkowy:

  • 0,6 szklanki soku z czerwonych porzeczek, powinien być to sok z świeżych lub mrożonych owoców nie słodzony i NIE z kartonika! Jeśli takiego nie mamy użyjmy mrożonych malin lub wiśni
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka masła
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki kartoflanki
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 50 g Kasi w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżki cukru pudru

Po rozmrożeniu owoców, przesączamy je przez sitko i delikatnie doduszamy owoce do sitka, żeby otrzymać jak najwięcej soku z owoców. Wszystkie składniki ( oprócz 100 g masła, Kasi i cukru pudru) umieszczamy w małym garnku dokładnie mieszamy i podgrzewamy cały czas mieszając, aż masa nie zacznie gęstnieć ( otrzymamy coś o konsystencji kisielu). Tak przygotowaną bazę do kremu przykrywamy foliom ( należy ją dokładnie docisnąć do powierzchni masy). Po ostygnięciu umieszczamy garnek w lodówce najlepiej na całą noc, ale należy go wyciągnąć na około godzinę przed przystąpieniem do następnego etapu. Masło i kasie ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, na wysokich obrotach miksera ( zrób to naprawdę porządnie jeśli nie chcesz wyczuwać w kremie smaku masła) Następnie nieco zmniejszamy obroty i łyżka po łyżce dodajemy nasz porzeczkowy kisiel. Gotowy krem odstawiamy do lodówki.

Krem czekoladowy:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mleka
  • 100 g masła 50 g Kasi
  • 3 łyżki cukru pudru

Mleko podgrzewamy, aż będzie bliskie wrzenia, następnie dodajemy połamaną czekoladę i cukier, wszystko mieszamy i odstawiamy na całą noc do przestygnięcia. Masło i Kasie ucieramy z cukrem pudrem jak powyżej, następnie łyżka po łyżce dodajemy czekoladę. Gotowy krem również trzymamy w chłodnym miejscu.

Wykończenie muffin:

Do rękawa cukierniczego nakładamy schłodzony krem, z jednej strony czekoladowy a przy drugiej ściance porzeczkowy. Ozdabiamy muffiny, każdorazowo zmieniając woreczek po wykończeniu kremu, lub myjąc go jeśli jest wielorazowego użytku . Babeczki trzymamy w lodówce, ale przed podaniem wyciągamy je około 20 minut wcześniej.

Jak widać jest to sporo pracy, ale naprawdę wato 🙂 Smacznego !

Advertisements

One thought on “Dwukolorowe muffiny- czekoladowo-porzeczkowe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s