Torcik Weroniki

Ciasto nazwałam Torcikiem Weroniki, bo przygotowałam je na swoje imieniny 🙂 Wilgotny migdałowo- kakaowy spód, upieczony bez dodatku mąki, puszysta śmietana, kawałki słodkiej bezy i dodatek dojrzałego granatu o kwaskowym smaku i pięknym czerwonym kolorze. Bardzo polecam, niewiele pracy a efekt jest naprawdę świetny:)

Torcik Weroniki Torcik Weroniki Torcik Weroniki

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki+ 2 łyżki cukru pudru
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 szklanka mielonych migdałów
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 500 ml śmietany 30%
  • 10 średniej wielkości bez
  • 1/4 dojrzałego granatu
  • 1 śmietan-fix

Czekoladę rozpuścić i przestudzić. Żółtka utrzeć na puszystą pianę z 0,5 szklanki cukru, dodać roztopiona czekoladę i delikatnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, na koniec ubijania dodać stopniowo 0,5 szklanki cukru. Do białek dodajemy kakao, cukier puder i zmielone migdały (cukier i kakao należy przesiać przez sitko), masę z żółtek, całość delikatnie mieszamy aż otrzymamy masę o jednolitej konsystencji. Pieczemy w tortownicy wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem o średnicy około 28 cm przez 20 minut w 175 stopniach i kolejne 20 minut w 100 stopniach.

Upieczone ciasto studzimy, wyciągamy z tortownicy i układamy na talerzu spodem do góry. Kremówkę ubijamy z śmietan-fixem i 2 łyżkami cukru pudru. Torcik dekorujemy śmietaną, pokruszonymi bezami i owocami granatu. Ciasto trzymamy w lodówce.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s