Walentynkowa Pavlova

Deser wszystkim doskonale znany, połaczenie słodkiej bezy z ulubionymi owocami i odrobiną bitej śmietany, prosty i bardzo smaczny.

Walentynkowa Pavlova Walentynkowa Pavlova Walentynkowa Pavlova

Składniki na około 20 serduszek:

  • 4 duże lub 5 mniejszych białek
  • Szklanka cukru
  • Szczypta soli
  • Łyżka soku z cytryny

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, i sok z cytryny. Gotowe białka przekładamy do rękawa cukierniczego, i rysujemy bezy w kształcie serduszek, najlepiej zrobić sobie szablon, odrysować serduszka na papierze do pieczenia i wypełniać je pianą z białek.

Pieczemy w 140 stopniach około 45 minut, lub dłużej jeśli wolimy mniej ciągliwą bezę. Podczas pieczenie nie otwieramy piekarnika, a upieczone bezy pozostawiamy jeszcze na kilkanaście minut w ciepłym piekarniku.

Bezy ozdabiamy ubitą śmietaną z dodatkiem cukru pudru, i ulubionymi owocami, lub musem przygotowanym z owoców mrożonych.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s