Kiwi u Michałka

Kiwi u Michałka, czyli tort z domowym świeżym dżemem z kiwi, Michałkami i czekoladą. Jak praktycznie każdy tort, wymaga trochę więcej czasu, ale nie ma w tym przepisie działań obarczonych wysokim ryzykiem niepowodzenia 🙂 Torcik jest naprawdę bardzo smaczny, kwaśne kiwi przełamuje słodki smak Michałków i czekolady.

Polecam przed przystąpieniem do pieczenia przejrzeć sobie cały przepis, to z pewnością skróci czas przygotowania tortu, ponieważ będziecie mogli lepiej zaplanować sobie pracę.

Kiwi u Michałka Kiwi u Michałka

Składniki na kakaowy blat:

  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżki majonezu
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka sody

Kawę zalewamy gorącym mlekiem, pozostawiamy na paręnaście minut do przestygnięcia. Majonez, cukier i kawowy napój mieszamy w misce do otrzymania jednorodnej konsystencji. Dodajemy pozostałe składniki przesiane przez sitko i całość dokładnie mieszamy, możne to przygotować bez użycia miksera. Pieczemy w tortownicy o średnicy około 28 cm w 170 stopniach przez 45 minut.

Dżem z kiwi:

  • 4 sporę owoce kiwi, lub 5 mniejszych
  • 1/3 opakowania konfiturki, lub innego proszku zawierającego pektynę
  • 3-5 łyżek cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • opcjonalnie kilka kropli niebieskiego barwnika

Owoce obieramy ze skórki i blendujemy na gładką masę, przekładamy do garnuszka, dodajemy cukier ( musimy mniej więcej określić czy owoce są bardzo dojrzałe i słodkie, czy twarde i kwaśne), konfiturkę, wodę i ewentualnie barwnik ( podczas gotowania, owoce stracą piękną zielona barwę, można dodać kilka kropli barwnika, ale nie jest to konieczne.  Doprowadzamy całość do wrzenia, cały czas mieszając i gotujemy około minuty.

Dżem odstawimy w chłodne miejsce, do przestudzenia, kiedy zacznie tężeć, przecinamy kakaowy spód na trzy części i na jedną z nich nakładamy całą porcje dżemu.

W okresie kiedy nasz tort będzie czekał na dalsze działania, należy trzymać go w chłodnym miejscu, i delikatnie przykryć, aby nie obsychał.

Krem Michałkowy:

  • 200-250 g Michałkow, dokładnie użyłam 14 sztuk
  • 330 g kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 0,5 opakowanie śmietanfixu

Śmietankę podgrzewamy, nie doprowadzając jej do wrzenia, dodać z grubsza posiekane Michałki, odczekać około minuty, całość zamieszać do rozpuszczenia cukierków i dobrze schłodzić ( minimum pół godziny w chłodnym miejscu, następnie 2 godziny w lodówce)

Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z dodatkiem cukry pudru i śmietanfixu, aż do otrzymania gęstego puszystego kremu.

Pół porcji kremu nakładamy na dżem, przykrywamy drugim blatem i nakładamy pozostałą część kremu, przykrywamy trzecim blatem, odkładamy w chłodnę miejsce.

* Proponuję dodatkowo przygotować sobie wodę z cytryną i cukrem pudrem i skrapiać delikatnie każdy blat, tort będzie wtedy jeszcze lepszy.

Krem czekoladowy:

  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 170 g masła, wyciągniętego z lodówki około pół godziny wcześniej

Mleko czekoladę i cukier podgrzewamy, aż do całkowitego rozpuszczenia składników. Odstawiamy w zimne miejsce, krem musi dobrze przestygnąć. Masło ucieramy w misie miksera na wysokich obrotach, nie szczędzimy czasu, to jest bardzo ważne, jeśli nie chcemy aby w kremie był wyczuwalny smak masła. Kiedy masło stanie się jasne i puszyste, dodajemy łyżka po łyżce czekoladowy krem.

Krem przed użyciem można dodatkowo schłodzić kilka minut w lodówce. Smarujemy nim górę i boki tortu.

Dodatkowo:

  • 2-3 owoce kiwi
  • 2 paski czekolady

Owoce obieramy i kroimy w cienkie plasterki, obkładamy nimi boki tortu, czekoladę ścieramy na tarce i posypujemy nią wierz ciasta.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s