Tarta z wiśniami

Ostatnio postanowiłam poeksperymentować trochę z ciastem kruchym do tarty, zawsze mam z tym wielki problem, ponieważ mimo, że schłodzę ciasto, ono zawsze spływa mi z rantów formy podczas pieczenia. Także tym razem ciasto spłynęło 😦 choć nie aż tak bardzo jak zazwyczaj, miało bardzo dobry smak i dobrze się kroiło. A więc, ciasto może nie jest idealne do pieczenia tarty, może bardziej nadać się jako kruchy spód do kruszona, ale efekt końcowy ciasta i tak oceniam bardzo pozytywnie 🙂

Tarta z wiśniami

Składniki na kruche ciasto:

  • 200 g masła zimnego
  • 300 g mąki
  • 80 g cukru
  • 2 żółtka

Masło kroimy nożem w kostkę, następnie dodajemy żółtka i cukier, dalej mieszamy składniki stosując nóż, gdy całość zacznie się ujednolicać, dodajemy mąkę szybko zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki owinięte folią spożywczą na minimum godzinę.

Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części w stosunku 1:3. Większą część rozwałkowujemy, na stolnicy podsypanej mąką. Ciasto jest dość miękkie i klejące, dlatego konieczne jest, aby dobrze je podsypać, smarowanie blaszki do tarty masłem, nie jest konieczne. Rozwałkowane ciasto przenosimy do formy, dociskamy i odcinamy nadmiar ciasta. Ciasto można nawinąć na wałek, ale w tym przypadku może się to nie sprawdzić, dlatego ja zastosowałam prosty trik: Ciasto rozwałkowywałam na warstwie papieru do pieczenia, następnie przyłożyłam do rozwałkowanego ciast odwróconą do góry dnem blaszkę, całość przerzucamy o 180 stopni 🙂

W cieście robimy dziurki widelcem, przykrywamy je papierem do pieczenia i wysypujemy np. suchy ryż, aby ciasto nie wyrosło. Podpiekamy je przez 15 minut w 170 stopniach, następnie ściągamy papier i podpiekamy jeszcze pięć minut.

Nadzienie wiśniowe:

  • 400 g wydrylowanych słodkich wiśni z zaprawy ( mogą być z kompotu)
  • opcjonalnie 2 łyżki cukru pudru ( w zależności od tego jak bardzo słodkie mamy wiśnie )
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki delikatnie mieszamy, wykładamy na podpieczony spód. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy i za pomocą radełka tniemy paski ciastka, który układamy na wierzchu tworząc taką ładną kratkę 🙂 Całość pieczemy jeszcze około 15-20 minut w tej samej temperaturze, możemy jedynie zmienić grzanie w piekarniku na górę, aby nie spalić spodu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s