Tartaletki z musem owocowym

Tym razem ciasto kruche wyszło mi znacznie lepiej, było dość twarde, ciężko się je wałkowało, ale nie spływało,  po upieczeniu było idealnie kruche i bardzo smaczne. Tartaletki wypełniłam kremem z mascarpone i nutelli, który przykryłam musem owocowym. Mają naprawdę wspaniały smak,nie za słodkie, ale z wyraźnym akcentem czekolady, dodatkowo bardzo ładnie się prezentują a ich wykonanie jest całkiem proste 🙂

Tartaletki z musem owocowym Tartaletki z musem owocowym

Składniki na ciasto kruche:

  • 300 g mąki
  • 150 g zimnego masła
  • jedno duże żółtko
  • 80 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki wody

Masło kroimy nożem w kostkę, następnie dodajemy żółtko, sól, wodę i cukier, dalej mieszamy składniki stosując nóż, gdy całość zacznie się ujednolicać, dodajemy mąkę szybko zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki owinięte folią spożywczą na około 30 minut.

Schłodzone cisto możemy podzielić sobie na mniejsze porcje, rozwałkowujemy je, odcinamy większe kawałki, nieco większe niż średnica foremek i wykładamy je ciastem, dokładnie dociskając, gdy zabraknie nam trochę ciasta możemy załatać sobie dziury, nie wpłynie to na wygląd gotowych tartaletek.  Gdy formy są już wyłożone ciastem robimy małe dziurki widelcem i pieczemy w 175 stopniach około 12-15 minut, aż zrobią się rumiane.

Składniki na krem mascarpone:

  • 250 g serka mascarpone
  • 4 czubate łyżki nutelli

Składniki mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji. Tak przygotowanym kremem wypełniamy tartaletki do połowy.

Mus owocowy:

  • 300 g mrożonych owoców ( truskawki, porzeczki, maliny)
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny, rozpuszczone w niewielkiej ilości ciepłej wody
  • 70 g cukru

Owoce zasypujemy cukrem i rozmrażamy w mikrofali, wystarczy kilka minut, aby owoce lekko zmiękły, całość miksujemy blenderem i dodajemy roztwór żelatyny. Kiedy mus zacznie gęstnieć nakładamy go łyżką na tartaletki, czynność te lepiej wykonać trochę za wcześni niż za późno, ponieważ warstwa kemu zapobiegnie wchłonięciu soku z owoców przez kruche ciasto, a jeśli położymy mus za późno, możemy nie otrzymać ładnego efektu równomiernie rozłożonego musu na tartaletkach.

Gotowe ciacha trzymamy w chłodnym miejscu, z podanego przepisu wychodzi ich około 22-24.

One thought on “Tartaletki z musem owocowym

Leave a comment