Tarta z domowym budyniem

Tarta budyniowa, a dokładniej czekoladowo-waniliowa z dodatkiem domowego dżemu jeżynowego. Po kilku ostatnich próbach ciasto kruche wychodzi mi coraz lepsze 🙂 Co prawda bardzo ciężko się je wałkuje, bo mocno się kruszy, ale smakuje fantastycznie.

Tarta jest z domowym budyniem, część przygotowałam budyniu waniliowego a do części dorzuciłam kawałki czekolady. Ciasto jest naprawdę pyszne, zwłaszcza jeśli ktoś lubi budyń, bo ten jest naprawdę znakomity.

Tarta z domowym budyniem Tarta z domowym budyniem

  • Składniki na kruchy spód:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli
  • 65 g cukru

Masło kroimy nożem w dość drobną kostkę, następnie dodajemy żółtko, sól, wodę i cukier, dalej mieszamy składniki stosując nóż, gdy całość zacznie się ujednolicać, dodajemy mąkę szybko zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki owinięte folią spożywczą na około 30 minut.

Schłodzone ciasto proponuje rozwałkować na papierze do pieczenia, ciasto będzie się mocno kruszyć, można je przed wałkowaniem nieco ugnieść w rękach, aby było bardziej elastyczne. Rozwałkowane ciasto przerzucamy na wysmarowaną masłem formę, ( ciasto przykrywamy formą odwróconą do góry dnem i całość przewracamy o 180 stopni) dociskamy i odrywamy nadmiar ciasta, można to zrobić wałkiem. Robimy kilka dziurek widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy ryż, fasole, groch lub inny obciążnik 🙂 Pieczemy tak 15 minut w 175 stopniach, następnie ściągamy papier i pieczemy jeszcze 10-15 minut w tej samej temperaturze, aż ciasto zrobi się złociste.

Gotowy spód obficie smarujemy dżemem jeżynowym ( najlepiej takim domowym jeśli mamy 🙂 ) potrzebujemy około 1 mały słoiczek.

Domowy budyń:

  • 2 szklanki zimnego mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego ( takiego dobrego i prawdziwego, jeśli nie mamy możemy użyć ziarenek wanilii, lub dodać więcej cukru z wanilią, który jest dostępny w sklepach i zmniejszyć nieco ilość białego cukru)
  • 2 +1 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 paski gorzkiej czekolady

Zimne mleko należy dokładnie rozmieszać z kartoflanką( 2 łyżki), dodać cukier, cukier waniliowy, ekstrakt i gotować cały czas mieszając aż masa zgęstnieje. ( można dla pewności przelać budyń przez sitko z dużymi oczkami). Połowę budyniu należy odlać do miseczki i dodać połamaną czekoladę, odczekać dwie minuty i zamieszać. a do drugiej dodajemy jeszcze jedną łyżkę kartoflanki, którą najpierw musimy rozmieszać z niewielką ilością mleka lub wody, następnie wlewamy do budyniu który ustawiamy na małym ogniu, całość intensywnie mieszamy, kiedy zacznie mocno gęstnieć szybko zdejmujemy z palnika.

Teraz musimy postępować dość sprawnie, najpierw wylewamy na tartę masę czekoladową, która jest rzadsza, następnie masę waniliową, która zacznie tonąc ponieważ jest gęstsza, ale właśnie o taki efekt nam chodzi, teraz za pomocą widelca wykonujemy takie ”esy floresy” . Tarte odstawiamy do chłodnego miejsca minimalnie na godzinę, aby budyń nieco zastygł. SMACZNEGO 🙂

sz

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s