Babeczki z kruszonką porzeczkami i czekoladą

Kilka dni temu w barze pod uczelnią były do kupienia babeczki z kruszonką i owocami LUB czekoladą, były naprawdę pyszne, ale ja miałam ochotę na takie z czekoladą i owocami, dlatego postanowiłam zrobić podobne. Poniżej efekt mojej pracy, muffinki były bardzo dobre, puszyste, kwaskowe i słodkie, kruszonka i lukier są konieczne, tylko wtedy uzyskamy najpyszniejszy efekt 🙂

Na świeże porzeczki musimy jeszcze trochę poczekać, ale postanowiłam wykorzystać zapasy tych zamrożonych, jeśli takich nie macie mogą być to inne kwaśne owoce.

Babeczki z kruszonką, porzeczkami i czekoladą

Składniki na około 30 sztuk:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1 szklanka rozmrożonych porzeczek
  • 6 jajek
  • 1 i 3/4 szklanki mąki + 4 łyżki mąki
  • 3/4 szklanki kartoflanki
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1 szklanka cukru + 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g mąki
  • 1 łyżka cukru z wanilią

Białka ubić, kiedy piana będzie sztywna stopniowo dodawać szklankę cukru, następnie żółtka. Teraz najlepiej zrezygnować z miksera i dodawać oliwę przemiennie z mąką ( kartoflanką i 1 i 3/4 szklanki pszennej) i proszkiem do pieczenia, ręcznie mieszając.

Foremki napełniać ciastem do 2/3 wysokości, dodawać kawałki czekolady i owoce, pospać kruszonką przygotowaną z 80 g miękkiego masła, 5 łyżek cukru, łyżki cukru waniliowego i 4 łyżek mąki.

Piec w 175 stopniach około 25 minut.

Lukier na babeczki wykonać z około 3/4 szklanki cukru pudru z dodatkiem kilku łyżek ciepłego mleka, lukrować po wystygnięciu muffinek.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s