Mango i czekolada- delikatny tort bez pieczenia

Tort bez pieczenia, z wieloma warstwami o przyjemnej, dość lekkiej jak na tort konsystencji . Kruchy spód z ciasteczek oreo, prawdziwie czekoladowy mus, pianka z dojrzałych i słodkich owoców mango, miękkie biszkopty i puszysta śmietana. Smak jest naprawdę nieprzeciętny, wspaniałe połączenie słodyczy czekolady z orzeźwiającym mango. W tym wydaniu tort zawiera również dodatek zielonej herbaty, jeśli ktoś nie przepada za jej aromatem, można zastąpić ją kilkoma kroplami zielonego barwnika, dla ładnego wizualnego efektu.

Przygotowanie poszczególnych warstw wymaga sporo czasu, ale na wyjątkową okazję na pewno warto go poświęcić, aby uzyskać ten niesamowity smak.

* Użyłam tortownicy o średnicy 28 cm

* Warto prześledzić cały przepis przed przystąpieniem do pracy, aby dobrze rozplanować sobie czas

Tort z mango

Składniki na kruchy spód:

  • 175 g oreo
  • 2 łyżki kremu czekoladowego typu Nutella
  • 2 łyżki wody

Wszystkie składniki blendujemy i wykładamy spód do tortownicy wyłożony papierem do pieczenia, następnie zakładamy obręcz od tortownicy i również wykładamy ją w środku papierem do pieczenia.

Mus czekoladowy:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 5 łyżek wody
  • 75 g cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 jajka ( osobno żółtka i białka)
  • 200 g kremówki 30/36 %

Czekoladę, masło i wodę rozpuszczamy w garnuszku. Białka ubijamy na sztywną pianę, na koniec bijania dodajemy cukier. Masę czekoladową miksujemy na niskich obrotach, dodając stopniowo żółtka, oraz połowę białek. Osobno ubijamy śmietanę, pod koniec ubijania dodajemy żelatynę, rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Na koniec masę czekoladową delikatnie mieszamy z ubitą śmietaną i pozostałymi białkami.Mus czekoladowy przekładamy na kruchy spód, równo rozprowadzamy i odkładamy do lodówki.

Pianka z mango i cytryną:

  • 2 dojrzałe owoce mango
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 8 łyżek cukru
  • sok pół, lub jednej cytryny( ilość warto dostosować do smaku owoców mango, które użyjemy)
  • 200 g mascapone

Mango obieramy ze skórki,blendujemy z dodatkiem cukru. Owoce miksujemy z serkiem mascarpone i sokiem z cytryny, teraz warto spróbować naszego kremu, ewentualnie zwiększyć ilość cukru lub soku z cytryny. Kiedy, otrzymamy idealny orzeźwiający smak dodajemy żelatynę rozpuszczoną w wodzie, całość mieszamy i wylewamy na mus czekoladowy. tort dalej przekładamy do lodówki na minimum 3 godziny.

  • Paczka okrągłych biszkoptów

Na piance z mango układamy warstwę biszkoptów.

  •  dwa opakowania po 200 g śmietan 30/36 %
  • 1,5 opakowania śmietanfixu
  •  dwie łyżki cukru
  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżeczki zielonej herbaty matcha, lub kilka kropel zielonego barwnika

200 g śmietan ubijamy z dodatkiem łyżki cukru i 0,75 opakowania śmietanfix, następnie dodajemy białą czekoladę posiekaną w drobne kawałki, całość delikatnie mieszamy i przekładamy do tortownic, równomiernie rozprowadzając.

200 g śmietany ubijamy jak powyżej, ale pod koniec ubijania dodajemy zielonej herbaty, lub barwnik. Ubitą kremówkę, również przekładamy na tort i wygładzamy wierzchnią warstwę.

Tort jest gotowy do podania, koniecznie należy przechowywać go w lodówce.

Tort

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s