Torcik śmietankowy z czekoladowym ganache i truskawkami

Torcik prosty, dość klasyczny- na biszkopcie, ale żeby nie było nudy, dodałam ganache z mlecznej czekolady,dzięki któremu ciasto jest odpowiednio słodkie i nie jest suche. Natomiast jeśli chodzi o boki tortu, to pokryłam je plastyczną masą z czekolady, cały czas pracuje nad udoskonaleniem przepisu na właśnie tę masę i mam nadzieje, że dodam kiedyś osobny wpis na ten temat.

Tort śmietankowy

Tort śmietankowy z ganache i truskawkami

Tort śmietankowy

Składniki na biszkopt ( tortownica 18 cm)

  • 3 jajka, osobno żółtka i białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki
  • 3 czubate łyżeczki kakao

Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier, zmniejszamy obroty, dodajemy żółtka, kiedy całość się wymiesza należy wyłączyć mikser. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę i kakao, cały czas mieszając bardzo delikatnie, gotowe ciasto pieczemy w tortownicy przez 30 min w 175 stopniach.

Schłodzony biszkopt przecinamy na trzy równe części.

* Biszkopt można dodatkowo skropić wodą z cytryną.

Składniki na czekoladowe ganache:

* będziemy przygotowywać je dwa razy, najpierw ze 100 g czekolady a na koniec z 60 g.

  • 100g i 60 g czekolady mlecznej
  • 50 i 30 ml śmietanki 30 %

Czekoladę rozpuszczamy, dodajemy śmietankę i mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji. Pierwszą porcją ( ze 100 g czekolady) przekładamy biszkopt, drugą smarujemy wierzch tortu.

Pozostałe składniki:

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 śmietanfixu
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek syropu kukurydzianego
  • 10 truskawek rozciętych w pół

Śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru i śmietanfixem, przekładamy nią drugi biszkopt, następnie układamy truskawki i całość przykrywamy trzecim biszkoptem.

Czekoladę gorzką rozpuszczamy, następnie mieszamy z syropem kukurydzianym, masę przekładamy do foliowego woreczka i chłodzimy w lodówce około godziny, zimną masę ugniatamy jak plastelinę, rozwałkowujemy w paseczki i obklejamy nią boki tortu, jeśli nie chcesz tego robić, możesz przygotować więcej ganache, aby pokryć boki tortu.

Na końcu wierzch tortu polewamy polewą ganache z 60 g czekolady.

Tort koniecznie trzymaj w lodówce. 🙂

P1040159

Tort śmietankowy z ganache czekoladowym i truskawkami

P1040074

Tort śmietankowy z ganache czekoladowym i truskawkami

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s