Czekoczekoczekoladowe muffinki z migdałową posypką

Są po prostu potrójnie czekoladowe, czekoladę gorzką i białą dodajemy do ciasta, a z mlecznej robimy polewę. Posypka to posiekane płatki migdałowe i orzech nerkowca, znane też jako migdał indyjskie.

Całość jest posta i szybka do przygotowania, jest to taka trochę podkręcona wersja tradycyjnych  muffinek z czekoladowymi groszkami. Bardzo polecam

Jeśli macie jakieś pytania odnośnie przepisu, tego lub innych, to śmiało zapraszam do zadawania pytań w komentarzach 🙂

P1040179

Czekoczekoczekoladowe muffinki z migdałami

P1040185

Czekoczekoczekoladowe muffinki z migdałami

Składniki na około 15 muffinek:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 200 g mąki
  • 150 g cukru
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 3 jajka
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g orzechów nerkowca
  • 20 g płatków migdałowych

Czekoladę gorzką należy roztopić, białą pokroić na drobne kawałeczki. W misce mieszamy: jajka, cukier, jogurt, olej, roztopioną czekoladę, gdy otrzymamy gładką masę dodajemy mąkę i proszek, całość mieszamy, na koniec dosypujemy białą czekoladę. Ciasto przekładam do papilotek, do około 2/3 wysokości, pieczemy około 20 min w 175 stopniach.

Gdy babeczki się studzą, prażymy na patelni migdały i orzechy, następnie siekamy je na drobne kawałki. Mleczną czekoladę rozpuszczamy, polewamy nią ostudzone babeczki i posypujemy bakaliami.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s