Tarta czekoladowa z czerwoną porzeczką

Tarta czekoladowa z czerwoną porzeczką, to szybkie letnie ciasto. Czy można sobie wyobrazić coś lepszego niż połączenie czekoladowej słodyczy z kwaśną porzeczką ?:) Dlatego proponuje jak najszybciej wybrać się na ogródek, działkę, lub targ  po owoce i przyrządzić swoją własną, pyszną tarte.

P1040296

Tarta czekoladowa z czerwoną porzeczką

P1040280

Tarta czekoladowa z czerwoną porzeczką

Składniki na kruchy spód:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli
  • 65 g cukru

Masło kroimy nożem w dość drobną kostkę, następnie dodajemy żółtko, sól, wodę i cukier, dalej mieszamy składniki stosując nóż, gdy całość zacznie się ujednolicać, dodajemy mąkę szybko zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki owinięte folią spożywczą na około 30 minut.

Ciasto jest naprawdę kruche, dlatego zamiast je rozwałkowywać możesz wyłożyć nim naczynie wylepiając kawałek po kawałku ( jak puzzle), koniecznie wysmaruj naczynie tłuszczem. Kiedy ciasto jest w formie, robimy w nim kilka dziurek widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy ryż, fasole, groch lub inny obciążnik 🙂 Pieczemy tak 15 minut w 175 stopniach, następnie ściągamy papier i pieczemy jeszcze 10-15 minut w tej samej temperaturze, aż ciasto zrobi się złociste.

Krem czekoladowy:

  • 200 g mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 150 g czekolad mlecznej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka fixu do śmietany

Dodatkowo:

  • około 500 g czerwonej porzeczki

Schłodzoną śmietankę i mascarpone umieszczamy w misie miksera i ubijamy, kiedy masa zacznie robić się sztywna dodajemy cukier i fix. W osobnym naczyniu rozpuszczamy czekoladę, ja użyłam dużej szklanej miski i rozpuszczałam czekoladę w mikrofalówce, cały czas kontrolując by czekolada się nie spaliła. Kiedy czekolada będzie płynna, ale nie gorąca, dodajemy do niej łyżkę śmietankowej masy i mieszam, następnie kolejną porcję i tak dodajemy całość, jednak z każdą kolejną łyżką, należy mieszać coaz delikatniej. Gotowy kem przekładamy na kruchy spód, następnie układamy na nim umyte i osuszone owoce.

Tarta czekoladowa z czerwoną porzeczką

Tarta czekoladowa z czerwoną porzeczką

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s