Muffinki migdałowe z czekoladą

Babeczki są puszyste, strukturę mają zbliżoną do biszkoptu, ale dodatek nadzienia czekoladowego, sprawia, że są wilgotne. Wykonanie jest proste, jak to zazwyczaj bywa przy muffinkach 🙂

Składniki na około 15 sztuk:

  • szklanka zmielonych i przesianych migdałów*
  • 3 łyżki migdałów pokruszonych ( używamy te, które zatrzymają się na sitku)
  • 80 g białej czekolady
  • 40 g mlecznej czekolady
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru

* Potrzeba około 130 g migdałów, muszą być przesiane przez sitko, pozostałą częścią, która pozostanie na sitku, posypujemy babeczki

Muffinki migdałowe z czekoladą

Muffinki migdałowe z czekoladą

Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier, i żółtka, ubijamy jeszcze przez jakiś czas, aż masa nie będzie jasna i puszysta, następnie zmniejszamy obroty miksera i bardzo wolno dodajemy suche i przesiane składniki( mąkę, kakao i proszek do pieczenia), oraz zmielone migdały i aromat migdałowy. Ciasto przekładamy do papilotek, posypujemy pokruszoną białą czekoladą i migdałami. Około 1/3 posypki zostawiamy, będzie potrzebna po upieczeniu babeczek. Pieczemy około 18 minut w 175 stopniach.

Upieczone i ostudzone muffinki, dziurawimy końcówką małej łyżeczki, mleczną czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka, przelewamy do worka cukierniczego z cienką końcówką i napełniamy nią babeczki. Powstałe dziury, zasypujemy resztą białej czekolady i migdałów.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s