Babeczki nadziewane Nutellą z kremem malinowym

W pierwszym przepisie jaki tu zamieszczam nie może zabraknąć mojego ulubionego połączenia, czyli malin i czekolady. Kwaskowy krem równoważy słodki smak mięciutkiej muffinki a nadzienie z uwielbianej przez wszystkich Nutelli stanowi kropkę nad ”i”. 

Składniki na 24 sztuki :

4 jajka
200 g masła
100 g gorzkiej czekolady 
1,5 szklanki + 4 łyżki cukru 
6 łyżeczek kakao 
1/4 szklanki mleka
8 łyżek jogurtu naturalnego 
1,5 szklanki mąki 
250 g mascarpone 
150 g Nutelli 
2 płaskie łyżeczki żelatyny 
200 g malin ( mogą być mrożone) 
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
2/3 łyżeczki sody oczyszczonej

Maliny umieścić w garnuszku, dodać łyżkę wody i 4 łyżki cukru, podgrzewać, aż całkowicie się rozmrożą i powstanie taki owocowy przecier. W szklance rozpuścić żelatynę w 3 łyżkach ciepłej wody, dobrze wymieszać dodać do gorących malin, całość zamieszać i odstawić do przestygnięcia. 

W sporej misce umieścić jajka, roztrzepać je widelcem, dodać roztopione masło, roztopioną czekoladę, mleko, 1,5 szklanki cukru, jogurt i ekstrakt, wszystko wymieszać. Dodać przesianą mąkę, kakao i sodę. Całość mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Papilotki napełniać do 3/4 wysokości, piec 22 minuty w 170 stopniach. 

Kiedy maliny całkowicie ostygną zmiksować je z mascarpone, krem można odłożyć jeszcze na chwilę do lodówki zanim będziemy nim ozdabiać babeczki.

Po upieczeniu z babeczek ściąć wystającą górkę, następnie przy pomocy na przykład łyżeczki, zrobić dziurkę w każdej muffince (używając uchwytu łyżeczki). Do szprycki nałożyć Nutelle i napełnić nią babeczki. 

10423722_774358395927927_3756119806826280796_n

Kiedy babeczki będą przestudzone, ozdabiamy je kremem malinowym za pomocą szprycki. babeczki trzymamy pod przykryciem w lodówce. 
Smacznego !

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2 thoughts on “Babeczki nadziewane Nutellą z kremem malinowym

Leave a comment