W pierwszym przepisie jaki tu zamieszczam nie może zabraknąć mojego ulubionego połączenia, czyli malin i czekolady. Kwaskowy krem równoważy słodki smak mięciutkiej muffinki a nadzienie z uwielbianej przez wszystkich Nutelli stanowi kropkę nad ”i”.
Składniki na 24 sztuki :
4 jajka
200 g masła
100 g gorzkiej czekolady
1,5 szklanki + 4 łyżki cukru
6 łyżeczek kakao
1/4 szklanki mleka
8 łyżek jogurtu naturalnego
1,5 szklanki mąki
250 g mascarpone
150 g Nutelli
2 płaskie łyżeczki żelatyny
200 g malin ( mogą być mrożone)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
Maliny umieścić w garnuszku, dodać łyżkę wody i 4 łyżki cukru, podgrzewać, aż całkowicie się rozmrożą i powstanie taki owocowy przecier. W szklance rozpuścić żelatynę w 3 łyżkach ciepłej wody, dobrze wymieszać dodać do gorących malin, całość zamieszać i odstawić do przestygnięcia.
W sporej misce umieścić jajka, roztrzepać je widelcem, dodać roztopione masło, roztopioną czekoladę, mleko, 1,5 szklanki cukru, jogurt i ekstrakt, wszystko wymieszać. Dodać przesianą mąkę, kakao i sodę. Całość mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Papilotki napełniać do 3/4 wysokości, piec 22 minuty w 170 stopniach.
Kiedy maliny całkowicie ostygną zmiksować je z mascarpone, krem można odłożyć jeszcze na chwilę do lodówki zanim będziemy nim ozdabiać babeczki.
Po upieczeniu z babeczek ściąć wystającą górkę, następnie przy pomocy na przykład łyżeczki, zrobić dziurkę w każdej muffince (używając uchwytu łyżeczki). Do szprycki nałożyć Nutelle i napełnić nią babeczki.
Kiedy babeczki będą przestudzone, ozdabiamy je kremem malinowym za pomocą szprycki. babeczki trzymamy pod przykryciem w lodówce.
Smacznego !
pysznie wyglądają,do wypróbowania 🙂
LikeLiked by 1 person
Jak tylko będę mogła wypróbuję sobie ten przepis bo wygląda wspaniale
LikeLiked by 1 person